Šveices partiju sistēma mainās

Valdību Šveicē jau pusgadsimtu sastāda pēc buramformulas, tā mainījās tikai nedaudz 2003.g. – gan neplānoti. Bet tomēr, pusgadsimtu atpakaļ beidzās dominējušā loma no brīvdomātājiem (Freisinn), ka viņi sevi sauc, partijas saīsinājums ir FDP.

Tomēr, tieši tās neplānots pārmaiņas ir rezultāts no četru partiju ietekmes un panākumu pārmaiņām. FDP ir zaudējusi savu atbalstu vēlētāju vidū, savukārt, kopš populists Christoph Blocher sāka vadīt Šveices tautas partiju SVP, tā sasniga neredzēti labus vēlēšanu rezultātus.

FDP jau kopš vēlēšanām 2003.g. apvieno savu frakciju ar LPS, liberālā partija, jo šī viena pati ar četriem deputātiem vairs nevarēja frakciju izveidot. Jau 1999.g. partija zaudēja savu pārstāvniecību augšpalātā. Lai gan FDP ar šo soli palika lielākā, viņa arī palika iekšienē daudzveidīgākā, jo FDP pati sevi uztver kā plašu pilsonisku catch all party, kamēr liberālā partija franču valodā runājošos rietumos un Basel reprezentē drīzāk intelektuālas elites. Bet arī pozīcijas atšķiras, jo LPS sabiedriskos jautājumos ir konservatīvāka, noraidīja, piemēram, pret kaņepju iniciatīva.

Kamēr FDP ir etatistiskāka, LPS nostādne ir federālākā. Līdz ar to nacionālajā līmenī apvienojušas partijas vēl Kantonos Basel, Genf un Waadt pašlaik strādās joprojām atsevišķi. Vienīgi varētu vēlme kļūt par lielāko partiju tur varētu paātrināt apvienošanos. Tā tas jau notika Neuenburg, kur rezultātā partijai ir 40 no 115 vietām parlamentā. Bet Genf LPS arī bez FDP 12 deputātiem ir ar saviem 23 mandātiem 100 vietīgā parlamentā lielāka frakcija.

Zem jautājuma zīmes, protams, paliek arī, cik lielā mērā vēlētāji būs ar apvienošanos apmierināti. To rādīs nākamgad vēlēšanas Neuenburg.

SVP četros gados bija divas reizes iemesls kārtīgiem triecieniem Šveices politikā, līdz ar Christoph Blocher neplānoto ievēlēšanu valdībā 2003.g. un tikpat skandalozu izbalsošanu 2007.g. Partija palika uz sašķelšanas sliekšņa. Christoph Blocher ar atbalstītajiem pieprasīja no diviem viņa partijas biedriem valdībā atkāpties. Viņi atteicās un taisās nodibināt jaunu partiju BDP, pilsonisku demokrātisku partiju. Eveline Widmer-Schlumpf Graubünden kantona nodaļa pilnīgi aiziet no SVP. Samuel Schmid mājas kanton Bern, savukārt, situācija ir ļoti sarežģītā. Šogad skandāla dēļ armijā vajadzēja būtībā atkāpties aizsardzības ministram. Bet neviens no valdības locekļiem kā arī citas partijas šo nemaz nediskutēja, jo atjaunota kandidāta ievēlēšanu valdībā varēja nozīmēt arī atkārtotu panākumu Christoph Blocher – baidījās no tā politiskā elite un izvairījās. Bet BDP ir vēl mazā partija. Samuel Schmid vēl izvairās atklāt savus nākotnes plānus par atkāpšanos vai arī par kandidēšanu decembrī nepieciešamas valdības vice-galvas vēlēšanas.

Bet arī SVP liktenis nav vienkāršākais. Partijas priekšsēdētājs Toni Brunner ir Christoph Blocher politiskais dēls, kurš jau 21.g. vecumā tika ievēlēts apakšpalātā. Sekoja zvaigžņu karjera. Jaunajā amatā, kurā vadības iemaņas ir svarīgākas, nekā vienkāršam deputātam tagad 34.g. vecam politiķim vairs nepietiek ar jaunības harismu. Partija sākās ar savām pozīcijām šūpoties, kopš Blocher aiz dusmām par savu neievēlēšanu valdībā paziņot SVP iešanu opozīcijā, kas nekādu reālu rezultātu nedeva. Tā Brunner mainīja partijas paroli par personas brīvas uzturēšanas jautājumu, ko Blocher noraidīja, bet tagad Brunner atbalsta. Arī Brunner paskaidrojumi liecina tikai par vienu, ka viņš nav savā amatā gluži patstāvīgs, viņš vienkārši teica, ka viņš vēl nevarēja atdalīties no patēva. Savukārt, pati Christoph Blocher ietekme partijā arī pakāpeniski zūd.

Šveices iekšpolitika acīmredzot vēl līdz nākošam vēlēšanām paliks neskaidra. Cik atbalsts paliks pie SVP, cik iegūs BDP? Tas noteikti ietekmēs valdības vēlēšanas un līdz ar to, iespējams, 2011.g. būs lielākām parlamenta partijām jaunu buramformulu jāizgudro.

Keine Kommentare: