Austrijas politika bez izejas

Ir skaidrs, ka vai nu Austrija paliks bez valdības vai nāksies atjaunot koalīciju no sociāldemokrātiskās SPÖ un konservatīvās ÖPV.

SPÖ ar savu priekšsēdētāju Werner Faymann var justies labi, jo no tās ārkārtas vēlēšanas, ko provocēja ÖVP iznāca stiprināta. Savukārt, ÖVP reāli nav citas iespējas, proti, partija ar savām iepriekšējām provokācijām panāca tieši pretējo gribētājam. Tas ir sāpīgi. Tāpēc federālo zemju partijas nodaļas kritizē Vīnes sarunas, pauž viedokli, kas vispār ar sociāldemokrātiem labāk nesadarboties.

Nesen ÖVP Erwin Pröll vadībā sastādīju sarakstu ar 10 jautājumiem koalīcijas sarunās partnerim, kas neesot laika ultimāts, bet faktiski ultimāts bija. Jo cik vien Pröll situācija ir visnotaļ grūta, savukārt, Faymann bez ÖVP arī valdību nevar veidot.

Īstenībā, šādi nav pirmo reizi Austrijā, tā jau bija 90os gados nepārtraukti. Tieši tas arī bija iemesls, kāpēc parasti tās divas minētās partijas sarunāja kādus trīs mēnešus, kamēr līgums bija gatavs un ministru kabinets sastādīts.

Šoreiz jau prezidents Heinz Fischer lūdza, ātrāk veidot valdību. Un katru dienu avīžu komentāros var lasīt, ka šoreiz tā varētu izdoties, jo tieši alternatīvu nav. Faymann sola, būšot ātri, bet Pröll apgalvo, ka nebremzēšot, bet reāli tieši to dara.

Tas viss notiek pateicoties faktam, ka ÖVP sašūpoja valdību īsi, pirms finanšu krīze ienāca arī Austrijā. Šajā brīdī ir it īpaši svarīgi strādājošā valdība. Pagaidām pilda uzdevumus bijušais Bundeskanzler Alfred Gusenbauer un bijušais ÖVP šefs Wilhelm Molterer, kuram sava partija pārmet sakāvi.

Neapšaubāmi, valdība būs. Neapšaubāmi tā būs bijušas koalīcijas turpinājums. Nav skaidrs, kad tas būs, paspēs līdz ziemassvētkiem. Arī nav skaidrs, kāda pozīcija būs priekš Pröll, kā viņam izdevīgāk, ko viņš vēlas.

Keine Kommentare: