Vācija spēj piedod?

Vācija un Itālija bija 70os gados tās valstīs ar visstiprākām vardarbīgām kreisā terora kustībām. Vācijā viņi sevi apzīmēja ar arī Latvijā zināmo saīsinājumu RAF – protams, ar pilnīgi citu atšifrējumu: Rote Armee Fraktion vai Sarkanās Armijas Frakcija.
Šī problēma izauga no jauniešu protestu pret valsti, kuru vadīja vismaz daļēji tā pati elite, kas bija vainīga par Hitler režīmu, kas jau tajā laikā sēdēja savās vietās. Kad 1967.g. viens nervozs policists nošāva studentu Bennmo Ohnesorg demonstrācijā Berlin, daļa radikālizējās.
Sākumā sprāga tikai bumbas, ar kurām aizdedzināja universālveikalus. Tos cilvēkus 1970.g. aizturēja, bet galvenai figūrai, Andreas Baader izdevās bēgt. Kad viņus atkal 1972.g. aizturēja nāca otrā paaudze teroristi, kuri kulminācija no 1975. līdz 1977.g. nogalināja vairākus diplomātus un uzņēmējus. 1977.g. tad arī nolaupīja lidmašīnu, pēc kuras atbrīvošanas Āfrikā cietumā sēdējušie izdarīja pašnāvību.
Izmisumā pēc tam pagrīdē dzīvojošie vienojās ar komunistisko Austrumvāciju un sāku jaunu dzīvi tur. Bet daži mēģināja savu cīņu turpināt, tajā skaitā Christian Klar un Brigitte Mohnhaupt. Abus aizturēja beidzot 1982.g.
Diemžēl policija un tiesa nekad nevarēja visas slepkavības noskaidrot tā, lai zinātu, kurš no teroristiem izdarījis precīzi kādus noziegumus. Paši viņi liecības nesniedza.
Tā pēc 25 cietumā pavadītiem gadiem 57.g. veco Mohnhaupt pagājušajā gadā laida brīvībā. Tiesneši bija noteikuši, ka ātrāk nevar. Bet tagad uzskatīja, ka sieviete vairs nav bīstama sabiedrībai. Savukārt, Klar beigsies tas termiņš janvārī, par ko gan tika izpausts viedoklis, ka, iespējams, viņš ir vēl joprojām bīstams. Viņam ir 56 gadi.
Tagad tiesneši nāca klāja ar to, ka arī šis kungs tiks brīvībā, kurš nekad nav nožēlojis savus noziegumus. Tieši tāpēc cietušie un nogalinātu cilvēku radi, daļēji, nav apmierināti. Turklāt, slavenais režisors, Claus Peymann, kurš pašlaik vada Bertold Brecht teātri “Berliner Ensemble” Berlin viņam piedāvā praksē strādāt. Pastāv arī doma, ka Vācija piedzīvos no radījuma uz raidījumu staigājošo Klar redzēt tuvākajā nākotnē bieži televīzijā. Iespējams.
Fakts ir, ka bijušais terorists Peter-Jürgen Book jau pirms daudziem gadiem teica, ka RAF teroristi ir par izdarītām vairākām slepkavām sodīti tikpat bargi ka jebkurš slepkava, kuram politiskie motīvi nebija, kamēr Hitlera laika noziegumi kā arī noziedznieki lielā mērā vispār nav sodīti. Fakts arī, ka tiesiskā valstī jurisdikcijai un kriminālkodeksam mērķis nav atriebties. Līdz ar to viss notiek pēc likuma burtiem, un redzēs, varbūt izbaudot atkal savu brīvību, ieraugot reālu sabiedrību pēc 26 gadiem, Christian Klar mainīs savas domas.

Keine Kommentare: