Šveices dzīvojoša trīsvalodība

Saīsinājumā, kā arī automašīnu zīmē GR ir Šveices pēc teritorijas lielākais kantons (federālā zeme) Graubünden, franču valodā Grisons, itāļu Grigioni un retoromāniski Grischun. Jā, tā arī ir valoda, mazākā no četrām oficiālajām valodām Šveice. Kantons atrodas dienvidaustrumos, robežojās ar Itāliju, kādēļ arī dažās ielejās runā itāļu dialektu. Bet šajā kantonā izdevās saglabāt arī vēl vienu romānisku valodu.

Protams, Šveices valdība atbalsta tam. Visādi veicināšanas pasākumi tiek veikti atšķirībā no senākiem laikiem, kad Graubünden pārgāja ar mācību valodu tajos ciematos, kuros runā retoromānu. Tagad pieradīja pētījums, ka visas trīs valodas Graubünden tiek izmantotas ikdienā un lielā mērā iedzīvotāji zina vismaz divas valodas. Vienā runā himenē, savukārt, darbā nācas runāt arī vēl vienā citā valodā ar kolēģiem vai arī klinetiem.

Iepretim šai daudzvalodībai visās trīs valodās reti kāds iedzīvotājs spēj sazināties. Tāpēc retoromāniski runājošie izpauž divvalodīgu identiāti. Gan viņi labprāt izmanto savu dzimto valdodu, bet nav tas vienmēr iespējams, jo ne visur visi var šajā mēlē sazināties.

Keine Kommentare: