Vācijas sociāldemokrātu krīze

Jau ilgāku laiku SPD Vācijā cīnās ar tautā izplatītām pretenzijām pret Schröder valdības laikā īstenotām sociālajām reformām, ko daudz uzskata par netaisnīgiem. Rezultātā pēdējos gados izstājas no partijas daudz biedru, tajā skaitā īpaši arodbiedrību aktīvisti – kas savukārt nereti piebiedrojās bijušiem Austrumvācijas komunistiem.

Partijā līdz ar to ir plaisa starp kreisa un laba spārna. Nesen izvirzīja partija ka kandidātu kanclera amatam Frank Walter Steinmeier un par priekšsēdētāju atkārtoti ievēlēja Franz Münterfering, kas abi skaitās laba spārna pārstāvji.

Savukārt, janvārī, īsi pirms vēlēšanām Hessen federālā zemē Wolfgang Clement publiski kritizēja asi tās partijas nodaļas nostāju enerģētikas politika – pret atomstacijām. Hessen Andra Ypsilanti iegūva salīdzinoši labus rezultātus, tomēr, lai nākt pie varas nepietika. Ātri noteiktā daļa no partijas dusmojās uz Clement.

Clement jau 38 gadus ir partijas biedrs, skaitās arī laba spārna pārstāvis, ir bijis Nordrhein-Westfalen federālas zemes ministru prezidents un Schröder valdībā galvenais ministrs, kas minētas reformas bīdīja. Turklāt, viņš neapšaubāmi ir holērisks cilvēks.

Dusmīgie partijas biedri ierosināja izslēgšanu no partijas. Kas neizdevās iecirknī, kurā viņš ir biedrs, tur viņam izteica tikai brīdinājumu. Clement pats publicēja nenopietnu tekstu, ar ko oficiāli atvainoties un atteicās no ierosinājumu izstāties pats no partijas.

Tā kā partijas vadība nevēlējas tādu skandālu uzkurināt, ka Clement tiešam izstums ārā, intensīvi lūdza partijas komisijai rīkoties atbilstoši. Galu galā, no partijas neizslēdza, izteica atkārtoti brīdinājumu un nākošā diena – Clements tomēr izstājās no partijas ar argumentu, ka partija nenorobežojoties pietiekoši no tiem bijušiem komunistiem kā arī atbalstītu Vācijas deindustrializācijai.

Ar šo gājienu partija pieradīja, ka nespēj atsevišķu politiķu izteicienus, kas ar partijas uzskatiem nesakrīt, savukārt holēriķis, acīmredzot, partijai vislielāko kaitējumu vēlējās izdarīt. Kamdēļ citādāk rīkoties ka apvainojies bērns izteikt muļķīgus pārmetumus?

Keine Kommentare: