Asā vārdu apmaiņa

Pasaulē viens no svarīgākiem tematiem ir finanšu krīze. Tikai pusgads ir aptuveni pagājis, kopš finanšu sistēma citu konfliktu izraisīja.

Sen ir skaidrs, ka offshore vietās pasaules bagātnieki parko savus īpašumus. Labākie rādītāji peļņai vēl nebūtu nekas, bet bieži vien tās summas ir nemaksātie nodokļi vai par viņām nodokļi nav samaksāti, proti, summas daļēji iegūtas likumu pārkāpuma rezultātā. Blakus tālajām un siltajām zemēm pašā Eiropas vidū ir Šveice, Lihtenšteina un Austrija tādas vietas. Austrija pat iepretim, ka šī valsts 1995.g. iestājās Eiropas Savienībā.

Pavasarī viens bijušais kādas Lihtenšteinas bankas darbinieks gribēja atriebties un pārdeva vācu izlūkdienestam disku ar datiem. Cik tas solis no šīs valsts iestādes bija pat par sevi nelikumīgs, jo izlūkdienests tāds uzdevums nav, kā atrast negodīgus nodokļu bēgļus. Līdz ar to Lihtenšteinas pat princis protestēja un pārmeta Vācijai, ka tās valdība pat uzpirktu zagtas preces. No morāles skatupunkta, protams, minētās valstis ar savu likumdošanu veicina ārvalstniekus savā dzimtenē tās likumdošana neievērošanu, proti, zināma mērā aicinājums uz noziedzību.

Vācijas pašreizējais finanšu ministrs Peer Steinbrück mīļ stiprus vārdus. Pēc Neue Zürcher Zweitung – ietekmīga Šveices dienas avīze – tieši tāpēc arī nekad neesot bijusi runa par viņa izvirzīšanu par partijas priekšsēdētāju vai kancleru. Steinbrück ir SPD biedrs. Tagad viņš asi kritizē Šveici jau vairākus mēnešus, par ko gan no tās valdības saņēma aizraidījumus gan arī no tās konservatīvās avīzes. Šveice abgalvo, ka Steinbrück izteicieni apdraud bilaterālās attiecības, savukārt, vācu ministrs atbild, ka Šveice sajauc problēma izcelsmi ar ietekmi. Avīze argumentē, ka Steinbrück ar saviem draudiem atgādina drīzāk vecās bailes mazās valstīs no liela kaimiņa, Vācija.

Konfliktu saasināja, ka nesenā ES ministru konferencē Parīzē piedalījās arī OECD ģenerālsekretārs, Angel Gurría. Šveice viņam pārmet, ka šādi izskatīja minētās tikšanas, kurā 17 ES finanšu ministri tieši debatēja iespējas nodokļu bēgšanu novērst, kā oficiāls OECD pasākums. Šajā pasākumā Steinbrück zicināja sastādīt melnu sarakstu ar valstīm, kuras līdzīgi kā Šveice nepalīdz likumpārkāpumus atklāt. Vācijas ministrs savus draudus, arī ar jaunām muitās maksām, atkārtoja kāda ZDF – viens no vācu publiskiem televīzijas kanāliem – raidījumā.

ES valstīs prasības pret Lihtenšteini un Šveici aug. Arī to valstu valdības, protams, saprot, ka viņu likumdošana ir aicinājums citās valstīs pārkāpt likumus un kā līdz šim izvairījas no palīdzības izmeklēšanas. Tāpēc abas valstīs šajā jautājumā palikušas savā argumentācijā pasīvāk. Austrija kā offshore vieta finanšu tirgū, bet tanī pašā laikā ES dalībvalstij situācija ir sarežģītāka. Turklāt, pēc nesenām vēlēšanām vēl nav izveidota jaunā valdība.

Šo faktu izmanto Lihtenšteina. Ministru prezidents Otmar Hasler teica, ka nevarot vairāk ES no viņa valstiņas prasīt nekā no ES dalībvalsts Austrijas. Viņš piedāvā palīdzēt nodokļu nemaksāšanas atklāšanas palīdzību un prasa pretī dubultnodokļu līgumu. Tas, savukārt, pašlaik nav paredzēts. Izstrādāšanā ir līgums, ka izmeklēšana bāzēsies katrā valstī uz vietējas likumdošanas. Bet Lihtenšteina nav paredzētas operatīvas akcijas nodokļu jautājumos.

Šie jautājumi, protams, uztver Šveicē un Lihtenšteinā kā arī Austrijā sāpīgāk. Tur presē dziļāk apraksta lietu būtību, piedalās publiskās diskusijas eksperti. Vācijā atkal morāliski protestē atsevišķu gadījumu atklāšanā, kā tas notika pavasarī, jo minētajā diskā bija arī bijušais pasta direktors Klaus Zumwinkel – kurš uz reiz no amata atkāpās. Peer Steibrück pašlaik ir populārs ar savu rīcību finanšu krīzes laikā.

Nav vēl paredzams, vai paliks viss daudzmaz pa vecam vai arī mainīsies prakse.

Keine Kommentare: