Dienvid-Tirol Austrijas ceļā?

Svētdien notika parlamenta vēlēšanas Dienvidtirol. Šo reģionu itāļi sauc Alto Adige[1] kopā ar Trentino pēc Pirmā Pasaules Kara pievienoja Itālijai. Province ir īpašs statuss ar kultūras autonomiju. Savukārt, kā vēsturiski tā arī mūsdienas, Südtirol runā galvenokārt vāciski, kamēr Trentino runā itāļu valodā.
Pirmo reizi kopš 1989.g. amatā strādājošais ministru prezidents, tur nosaukts Landeshauptmann, Luis Durnwalder baidīja, ka viņa Tautas partija SVP varētu zaudēt absolūtu vairākumu. Jau Itālijas parlamenta vēlēšanās aprīlī iegūva partija tikai 45,6% balsu.
Bet SVP nezaudē itāļu partijām , bet galēji labējiem brīviem (Freiheitliche). Šī partija kopē Austrijas panākumu recepti no populistiskās partijas FPÖ, kuru vadīja nesen autoavārijā bojā aizgājušais Jörg Haider. Brīvie kritizē pret korupciju. Privileģi esot vienmēr SVP partijas biedriem.
Rezultāts partijai reāli krita no 55,6% līdz 48,1% un līdz ar to mazāk dramatiski, nekā prognozes rādīja. Šādi partija saglabās ar 35 mandātiem parlamentā absolūtu vairākumu. Kamēr pirms balsošanas pat baumas kursēja, Landeshauptmann Durnwalder varētu savu amatu iespējamas sakāves dēļ pamest, tagad izrādās viņš joprojām populārākais Südtirol politiķis.
Rezultāta interesantais aspekts ir, ka SVP, kura reprezentē galvenokārt vāciski runājošus iedzīvotājus, tieši laukos zaudēja un pilsētās sasniga atbalstu. Bet tur dzīvo koncentrēti itāļi. Šis konstatējums ļauj spriest, ka arī šie cilvēki vēlas reģionā stabilitāti.
Brīvie varēja no 5% līdz 14,3% savu elektorātu gandrīz trīskāršot, kamēr vēl radikālākā partija Süd-Tiroler Freiheit (Dienvidtiroles Brīvība) ieguva tikai 4,9%. Šī politiskā spēka mērķis ir apvienot Dienvidtiroli atkal ar Austrijas Tiroles daļām.
Starp itāļu partijām Berlusconi Popolo della Libertá (Brīvības Tauta) zaudēja ar 8,3%, lai gan viņa kandidēja pat kopā ar neo-fašistisko Alleanza Nazionale (Nacionālā Allianse). To partiju vēlētāji acīmredzot balsoja šoreiz par Lega Nord, partija, kura aistāv neatkarīgas Patagonias (Ziemeļitālijas) ideju, kura ieguva 2,1% vienu vietu.
Būtu SVP savu vairākumu zaudējusi, vienīga iespējama koalīcija būtu bijusi ar centrosinistra vai Ulivo(kreisie centristi) sauktām partijām. Šis variants atkal pēc vērotāju domām varētu apdraudēt SVP identitāte kā vācisko iedzīvotāju reprezentējušo spēku. Savukārt bez īstas teikšanas valdībā šis partijas arī iepriekš piedalījās, jo līdzīgi ka dažās Austrijas federālajās zemēs sastāda izpildvaru pēc proporcionālā.
[1] Adige ir upe, vāciski Etsch, kuras sākumposms Alto, vāciski Oberlauf, tek caur Alpu diendivdaļu.

Keine Kommentare: