Šveices Tautas partija mocās ar sevi

Buramformula, ar kuru sastāda valdību Šveicē jau pastāv vairāk nekā pusgadsimtu. Tajā laikā mainījās piedalījušo partiju sekmes vēlēšanās. Līdz ar to nebija pārsteigums, ka SVP sev prasīja divas vietas valdībā ar septiņiem cilvēkiem.

Diemžēl maiņas sistēmā notika slepenā ceļā, ievēlējot Christoph Blocher aizklātā balsojumā 2003.g. Viņa politiskā varenība gan derēja vairot partijai vēlētāju atbalstu, tomēr, pašā valdībā viņa politiskā kultūra gan noveda pie tā, ka 2006.g. tajā pašā slepenā veidā politiskā elite izmeta ārā no izpildvaras kolēģa.

Kopš tiem laikiem daļa no partijas vēlētos atgriezties vecās sliedēs, atgriezties valdībā un nomierināties ar to, ka Blocher pārejām partijām nav pieņemams. Viņš pats kā arī daži viņam politiskie draugi pretojas tam. Aizsardzības ministra Samuel Schmid atkāpšanos no amata tagad dod iespēju risināt šo konfliktu. Un tāpēc bija lielas diskusijas par to, vai partija atgriezīsies valdībā, proti, izvirza kandidātu un ja jā, tad kuru. Piedāvāt apvienota Bundesversammlung – Šveicē abās parlamenta palātas kopīgā sēdē ievēl valdības locekļus – tikai vienu kandidātu, vai saucamo Zweierticket, proti divus kandidātus izvelei un vai izvirzīs Blocher.

Beigu beigās nolēma izvirzīt Chrostoph Blocher kopā ar bijušo partijas priekšsēdētāju, Ueli Maurer. Šādi ir skaidrs, ka pēc buramformulas atgriezīsies jebkurā gadījumā Tautas partija SVP, dodot pārējām partijām iespēju, gan šai sistēmai atbalstīt, bet nepiekrist Blocher kandidatūrai.
Pie tā risinājuma partija gan nonāca tikai pēc jaunā partijas priekšsēdētāja, Toni Brunner, konsultācijām ar sociāldemokrātiem, brīviem demokrātiem un kristīgiem demokrātiem. Ne īpaši pēdējie, bet it sevišķi pirmie divi minētie spēki kategoriski noraidīja Blcoher atpakaļ ievēlēšanu valdībā. Līdz ar to, nosaucot vienīgi Blocher, SVP būtu viennozīmīgi aizgājusi no buramformulas jau pati.

Tagad, visticamāk, Šveices politika nomierināsies, atgriezīsies SVP un līdz vēlēšanām 2011.g. redzēs, vai tie partijas spēki, kas tikai nostumti malā, kas no partijas pat jau ir izstājušies un pat nodibinājuši savu jaunu politisko spēku, atgriezīsies vecajā politiskā mājā. Jebkurā gadījumā arī ir skaidrs, ka Eveline Widmer-Schlumpf, kurā aizklātā balsojumā pirms gadā ievēlēta Blocher vietā ar savu jaunu partiju nevarēs tik vienkārši pielāgoties buramformulai.

Keine Kommentare: