Jörg Haider nāve un tās politiskās sekas (papildināts 16.10.)

Sestdien agri no rīta, labējas populistiskās BZÖ partijas priekšsēdētājs un Kärnten Austrijas federālas zemes Landeshauptmann (ministru prezidents), Jörg Haider mira autoavārijā. Viņš pats vadīja savu dienesta mašīnu. Policija konstatēja, ka ātrums avārijas momentā bija 142km stundā vietā, kur šoseja šķērso Klagenfurt priekšpilsētu, proti, kur lielākais atļautais ātrums bija 50km stundā. Šajā konkrētā vieta šosejai ir divas joslas abos virzienos. Jörg Haider nomira no saviem ievainojumiem pēc medicīnas ekspertīzes momentāni uz vietas.
Jörg Haider aiziešana no dzīves notiek ļoti saspringtā momentā. Tikai divas nedēļas iepriekš notika parlamenta vēlēšanas, kurās viņa vadītā partija kopā ar viņa iepriekš vadītā FPÖ saņēma gandrīz 30% balsu, proti, palika par lielāko politisko spēku.
Haider, kurš vairākus gadus nebija vairs aktīvs nacionālā politiskā skatuvē tieši kandidēja ar savu jaunu partiju arī ar to mērķi, nepieļaut vairs lielas SPÖ-ÖVP-koalīcijas izveidi. Lai to panākt pirmās sarunas ar FPÖ bija jau sākušas pārvarēt iepriekšējus strīdus ar tās vadītāju Strache. Domājams būtu arī bijis izveidot varbūt par koalīcija starp BZÖ, zaļajiem un ÖVP – lai gan abas versijas būtu bijušas iepretim Haider centieniem salīdzinoši maz ticami.
Tagad pēc Haider nāves, protams, daudzmaz visi politiķi uzsver savu nožēlu, kā arī līdzjūtību ģimenei. Pats prezidents, Heinz Fischer, tāpat kā jau senāk bijušais Bundeskanzler Bruno Kreisky, abi divi sociāldemokrāti, atzina Haider politsko talentu.
Tomēr, visdrīzāk Haider uzticīgie vēlētāji būs vienīgie, kas žēlo faktu. Gan Haider bijusi partija FPÖ gan arī konservatīvā ÖVP, kas pēc pētījumiem tieši tagad zaudēja BZÖ vēlētājus, drīzāk cerēs uz to, gūt vēlētājus atpakaļ. Pat iespējams, ka Haider pirmā un otrā partija apvienosies. Tas diez vai pārāk drīz notiks, jo tomēr ar tādu soli Haider partijas biedri nodotu partijas dibinātāju ideju un, varbūt, nospēlētu arī vēlētāju piekrišanu viņiem pašiem.
Visdrīzāk tomēr izveidos Faymann vadībā jaunu lielu koalīciju, kas visdrīzāk nemainīs vēlētāju nostāju par dekādēm ilgi realizēto proporcionālo demokrātiju. Bet tieši otrādi, radikālie vai labāk teikt populistiskie spārni attīstīsies tālāk.
Bet Haider nāve varētu arī nākt pa labu demokrātijai Austrijā ilgtermiņā. Ja tagad vadīs populistiskās partijas mērenākie spēki, politiķi, varbūt arī mainīsies politikas stils valstī. Neapšaubāmi, to arī uzsver politologi Peter Filzmaier un Fritz Plasser Der Standard avīzē, ka Haider saasināja faktus baidoties iedzīvotājus un polarizēja. Bez Haider varētu, iespējams, pēc četriem gadiem izveidot valdību citu spēku pamatā. Austrijas pāreja no Konkordanz Demokratie (kompromisa demokrātija) līdzīgi kā Šveicē uz parlamentāru sistēmu, kā tas Eiropā ir izplatīts ir noteikti Haider būšanas rezultāts. Tā procesa plusus un mīnusus gan jāvērtē katram pēc politiskās nostājas.
Savā federālā zemē viņš bija ļoti populārs. 1989.g. tika ievēlēts par Landeshauptmann un bija spiests atkāpties divus gadus vēlāk pateicoties publiskiem izteikumiem par veiksmīgu nodarbinātības politiku Hitler laikā. Tomēr 1999.g. atgriezās tajā amatā. Kärnten atrodas tieši pie Slovēnijas robežas. Tur daudzām ģimenēm ir saknes un radinieki slāvu tautā, ko gan labprāt nevēlās atzīt. Šeit arī pastāv lielākas pretenzijas pret ārzemniekiem nekā citur Austrijā.
Sakarā ar savu popularitāti mājās un noraidošas attieksmes galvaspilsētā, uz reiz pēc nāves izplatījās Kärnten sazvērestības teorijas par to, ka šoseja attiecīgajā vietā esot tik taisna, ka tāda avārija nevarot nemaz notikt, proti, kāds esot manipulējis Haider mašīnu.
Medicīniskā ekspertīze atklāja avārijas upurim 1,8 promili alkoholu, līdz ar to viņš varētu būt dzēris pēc ekspertu domām (citē Der Standard) septiņus kausus alu piecās stundās.

Keine Kommentare: