Aktieri par Vācijas prezidentu?

Vācijā tuvojas prezidenta vēlēšanas. Atšķirībā no Latvijas Vācijas politiskā sistēma pareiz speciālas sapulces Bundesversammlung izveidošanu. Tajā piedalās visi federālā parlamenta Bundestag deputāti un tikpat daudz deleģēti no federālām zemēm atbilstoši frakcijas lielumam tajos parlamentos. Sekojoši iespjeāms, ka federālā līmeņa valdošās koalīcijas nevar ievēlēt savu kandidātu.
2009.g. vēl pie varas būs, laikam, lielā koalīcija no sociāldemokrātiem un kristīgiem demokrātiem. Tiem noteikti būtu savs vairākums. Bet 2009.g. arī ir Bundestag vēlēšanas, kurās, protams, šie partneri ir konkurenti.
Kristīgie demokrāti vēlas uz otro termiņu ievēlēt tagadējo Bundespräsident Horst Köhler. Tam arī atbalsta brīvie demokrāti. Köhler ir populārs Vācijā, bet tomēr, saprotami, ka sociāldemokrāti negrib dažus mēnešus pirms parlamenta vēlēšanām tēlot, ka viņiem nav vērā ņemama kandidatūra. Tāpēc piekrita Gesine Schwan, kura jau 2004.g. kandidēja, atkal piedalīties. Politoloģe ir Europa Universität Viadrina presidente. Šī iestāde atrodas Frankfrot (Oder), proti, tieši pie Polijas robežas.
Diskusijas izraisīja fakts, ka šai kandidātei ir vispār izredzes tikai, ja par viņu balso arī tie deputāti, kas pārstāv Die Linke (kreisie). Šī partija ir daudzmaz bijušas Austrumvācijas komunistiskās partijas pēcnācēja. To daudz žurnālistu un politiķu kritizēja. Savukārt, arī šī cerība bija salīdzinoši minimālā. Pēc vēlēšanām septembrī Bavārijā, kas bija pēdējais federālo zemju balsojums, arī Bundesversammlung sastāvs ir skaidrs. Schwan diez vai uzvarēs.
To arī saprata Die Linke un tagad nosauca arī savu kandidātu: Peter Sodann. Aktieris no Austrumvācijas bija represēts no valsts un palika populārs ar savu komisāru lomu Tatort detektīvu seriālā. Figūrai deva uzvārdu Ehrlicher, godīgākais. Bet Sodann ir tikai trešā izvēle, jo kreisie vēlējās nosaukt kādu sievieti, jo slavena aktrise Hanna Schygulla atteicās tā kā luterāņu baznīcas bīskape Margot Käßmann.
Visi trīs kandidāti ir neapšaubāmi cienījamie cilvēki. Horst Köhler visdrīzāk paliks amatā. Bet turpmākos piecos gados var daudz mainīties vairākumā. Gesina Schwan ir dzimusi 1943.g. Iespējams, viņa kandidēs vēl trešo reizi 2004.g. – un tad veiksmīgi. Viņa politikā ienestu lielu pieredzi un zināšanas par tām ES valstīm, kas pievienojas tikai 2004.g.

Keine Kommentare: