Quo vadis Thüringen

Vācijas federālajā zemē Thüringen vasarā gaidāmas parlamenta vēlēšanas neilgi pirms Bundestag pārvēlēs. Vienlaicīgi notiks vēlēšanas arī Saarland zemē.

Kopīgs tiem datumiem ir, ka gājieni pie urnām skaitīsies kā tests federatīvām vēlēšanām. Turklāt, abās zemēs jau tiek prognozēts liels panākums bijušiem Austrumvācijas komunistiem.

Thūringen pie varas ir CDU ministru prezidents Dieter Althaus. Viņam 1. janvārī slēpot bija Austrijā avarēja, kurā gāja bojā viena sieviete. No sākuma bija skaidrs, ka Althaus par to ir zināmā mērā vainīgs, jo viņš trašu krustojumā pretējā virzienā iebrauca otrajā. Protams, tas nav nedz paredzēts nedz atļauts.

Kristīgie demokrāti turējās pie sava kandidāta, jo partijai personālu resursi mazi. Tāpat skaidrs, ka zaudēs savu absolūtu vairākumu. Bet bez Althaus būs uzvara vēl grūtāk sasniedzama.

Partija tagad priecājās, ka tiesas spriedums nāca ātri, jau vakar. Naudas sods 33.000 Eiro. Turklāt jāmaksā cietušas ģimenei 5.000 Eiro. Un šajā jautājumā ir lielā nozīme, jo Vācijā ar šo sodu policijas izziņā par sodāmībām piezīme nebūs, kamēr, Austrijā vīrietis tagad skaitās kā nosodīts.

Komentatori šaubās, ka pēc tagadējas žēlastības tautā līdz vēlēšanu datumam nepārņems virsroku šaubas par ministru prezidenta morālisko piemērotību amatam.

Keine Kommentare: