Populisma uzliesmojums

Pagājušajā svētdienā divas federālajās zemēs Austrijā, Kärnten un Salzburg, notika vietējas vēlēšanas.

Abās vēlēšanās prognozes bija krietni tālu no rezultātā.

Kärnten, kur vietējais ministru prezidents bija rudenī autoavārijā bijā gājušais populists Jörg Haider gaidīja ar viņa partijas BZÖ zaudējumiem, turklāt, ka, iespējams, sasniegs sociāldemokrātiskä SPÖ līdzvērtīgu rezultātu. Savukārt, Salzburg vienu periodu valdoša sociāldemokrātu ministru prezidente Gabi Burgstaller (Austrijā Landeshauptmann) bija tik populāra, ka viņas uzvaru gaidīja visi.

Salzburg SPÖ palika lielāka partija, bet zaudējums pāri 5%. Savukārt Kärnten BZÖ sasniedza pat 45%, kamēr SPÖ vēl zaudēja 10%.

Ar šiem rezultātiem Austrijā stabilizējās pagaidām piecu partiju sistēmu ar diviem populistiskiem spēkiem: FPÖ un BZÖ. Pirmo pārņēma un pārveidoja Haider 1986.g., otro nodibināja 2005.g. ar lielu strīdu šķiroties no FPÖ.

Līdz ar to, 2004.g. iepriekšējās vēlēšanās Kärnten vēl neeksistējošā BZÖ no nulles iegüva tagad 45%, lai gan Jörg Haider pēcnācējs nav politiķis ar līdzīgām dotībām kā bija partijas dibinātājam, drīzāk viņš ir cilvēks bez harisma. Viņš presē tika citēts galvenokārt ar ksenofobiskiem jokiem. Tieši tāpēc arī tādus panākumus negaidīja.

Tomēr, neapšaubāmi, šis rezultāts ir paskaidrojams arī ar vēlētāju žēlastību blakus faktam, ka Reihard Rohr, SPÖ galvenais kandidāts, arī nav nekāds harismātisks politiķis.

Lai paliktu skaidrs, kāda partija un kāda programma vēlētājus arī nākotnē piesaistīs, ir noteikti jāpagaida. Vispārīgās vēlēšanas tikko rudenī notika, proti, perioda varētu ilgt četrus gadus, ja neatlaidīs Nationalrat atkal ātrāk nekā paredzēts.

Partijām federālo zemju līmenī arī jāorientējas un jāpzicionē it īpaši tāpēc, ka Kärnten joprojām ir saglabājusi Austrijas veco izlīguma valdības modeli, proti, visas lielas partijas veido valdību kopā atstājot tikai mazas frakcijas kā zaļo opozīcijā. Savukārt, Salzburg šo sistēmu pirms dažiem gadiem likvidēja, šeit veido vairākumvaldības.

Tas atkal nozīmē, ka Kärnten vienalga BZÖ valdīs kopā ar sociāldemokrātiem kā arī ar konservatīvo ÖVP. Salzburg SPÖ ir lielāka frakcija, bet būtu arī matemātiski iespējams izveidot koalīciju pret viņu. Pati Gabi Burgstaller varētu, ja pret viņu nevienosies, izvēlēt, ar kuru partneri izveidot jaunu valdību.

Keine Kommentare: