Quo vadis brīvie Austrijā?

Alpu republikā kopš vairāk nekā 20 gadiem nav skaidrs gluži, ko vēlas FPÖ, brīvie, un kur viņi ies. Vienīgais, kas ir bijis skaidrs, ka atšķirībā no populistiem un labējiem citās valstīs šī partija gribēja tikt pie varas un to joprojām grib. Skaidrs arī ir, ka šī partija tajā laikā ir palikusi aizvien stiprākā. Pat tad, kad atdalījās Jörg BZÖ.

Tagad FPÖ izpaudusi velmi Eiroparlamentā piebiedroties nacionālistiski noskaņotai frakcijai “Savienība Nāciju Eiropai”. Partijai ir noraidošā attieksme pret Lisboa līgumu kā arī pret ES paplašināšanu ar Turciju. Sarunas veic FPÖ ar Front National no Francijas, ar dāņu Tautas partiju kā arī Beļģijas Vlaams belang – kas visas savā valstī ir ksenofobiskās partijas.

Šis solis ir interesanti skatoties uz tuvākām vēlēšanām Austrijas federālajās zemēs, kas būs gan Kärnten gan Salzburg. Kamēr Kärnten FPÖ bijušais veiksmīgs priekšsēdētājs un šķeltnieks ar BZÖ dibināšanu, Jörg Haider, gadiem ilgi bija ministru prezidents – līdz nāvei autorkatastrofā pagājušajā rudenī, Salzburg ministru prezidente Gabi Burgstaller ir sociāldemokrāte.

Viņa savā Salzburg ir pietiekoši populāra, lai viņas partiju sasniegtu pirmo vietu. Tomēr, viņa amatu pārņēma tikai pēc iepriekšējām vēlēšanām, kad pirmo reizi neuzvarēja konservatīvā ÖVP. Lai saglabātu savu posteni, politiķe paziņojusi savu gatavību runāt ar visiem politiskiem spēkiem. Protams, Kärtnen BZÖ un / vai FPÖ pārvārēt gan ÖVP gan SPÖ ir mazticami.

Keine Kommentare: