Eiropai jā vai nē

Šveice ir valsts ar augsto labklājības līmeni. Republika nav ES dalībvalsts, bet, protams, ir virkne līgumu ar šo valstu apvienību. Tā kā Šveice atrodas Eiropas vidū un robežojās ar ES dalībvalstīm vien, par Šengenas līgumam Šveice piekritusi.

Bet Šveice ir arī tā valsts ar visplašākās līdzdalības iespējām. Ļoti bieži un par visādiem jautājumiem notiek tautas nobalsošanas.

Šoreiz balsoja tauta par personu brīvo pārvietošanas līgumu paplašināšanu uz Rumāniju un Bulgāriju.

Pret šo ideju iestājās Šveices Tautas Partija, SVP. Šī ir konservatīva partija, kura kopš 80 gadiem Christoph Blocher vadībā no mazākas partijas valdībā palika pat lielāka. Blocher ir populists un viņš spēlē ar iedzīvotāju bailēm no ārzemniekiem.

Visas pārējas partijas kā arī arodbiedrības un asociācijas reklamēja lozungu par.

Rezultāts ir 59,6% par. Pārsteidzoši šoreiz par lielā mērā arī balsoja tās federālas vienības, kas atrodas centrālajā teritorijā un austrumos, kur tomēr dzīvo konservatīvāk domājošie, vāciski runājošie pilsoņi dzīvo. Savukārt, franciski runājošie rietumi un vāciskā pilsēta Basel parasti ir viseiropeiskāk noskaņotie šveicieši.

Noraidošo balsu rekords sasniedza referendums itāļu valodā runājošais Ticino, kur viedokļi ir pret ES skeptiski bijuši vienmēr.

Pārsteigums rezultāts, kas valdību ļoti apmierina, ir, ka SVP jau ceturto referendumu pēc kārtas zaudēja, proti, interesanti gan, Šveices pilsoņi balso par tautas partiju parlamenta vēlēšanās, bet noraida, acīmredzot, daudz viņas idejas.

Keine Kommentare: