Politiskais pārsteigums Liechtenstein

Sīkvalstī ir divas lielas partijas: Tēvzemes Savienība (Vaterländische Union, VU) un Progresīvā Pilsoņu Partija (Fortschrittliche Bürgerpartei, FBP).

2005.g. par VU balsoja vēsturiski maz vēlētāji, 38,2%. Šoreiz pārsteidza šī partija ar lielu panākumu – 47,6%, ar ko viņa sasniedz 25 mandātu parlamentā absolūtu vairākumu.

Savukārt, zaļais saraksts, kas arī Liechtenstein eksistē un par ko balsoja pat 13% 2005.g. zaudēja šoreiz divus mandātus. Ar 8,9% šī partija pārvarēja vāji 8 barjeru.

Piedalījās 84,6% vēlētāju – Eiropā diezgan liels skaitlis salīdzinoši.

Jautājums tagad ir, vai šis rezultāts ir neuzticības balsojums ministru prezidentam Otmar Hasler. Viņš tika uzskatīts ka vadītājs, kas veda valsti ārā no 2001.g. krīzes. Tomēr arī jāatgādina, ka tieši 2008.g. sakarā ar skandālu ap vācu pasta valdes priekšsēdētāja, Klaus Zumwinkel, valstij pārmeta kaimiņos figurēt kā naudas atmazgāšanas vieta.

Tomēr VU galvenais politiķis, Klaus Tschütscher, nepārtraukti daudzskaitli runāja, jo abas lielas partijas valda kopā.

Lai gan brīvais, zaļais sarakts piedāvāja abām divām lielajām partijām sadarbību, tās to noraidīja un Tschütscher pēc vēlēšanām uzsvēra, ka piedāvās tā kā pirms balsošanas solīts FBP atkal veidot lielu koalīciju.

Keine Kommentare: