Politiskā orientācija kā naturalizācijas šķērslis

Janine Menger-Hamilton runā tekoši vācu valodā, labāk teikt bez akcenta tā kā dzimtā. Tas nav brīnums, jo viņa ir dzimusi mazpilsēta Celle (Niedersachsen) un Vācijā arī uzaugusi, lai gan – viņas vecāki ir no Lielbritānijas un Itālijas.

Tagad Janine jau ir precējusies ar vācieti un vēlas naturalizēties valstī, kura viņa dzīvo, labi jūtas, proti, ir mājās. Atšķirībā no Latvijas, kur pilsonības piešķiršana pēc neatkarības ir bijusi vienmēr svarīgs jautājums, Vācijā svarīgāk par pilsonību kopš viesstrādnieku aicināšanas bija drīzāk cittautiešu īpatsvars valstī. Tas sasniedz pašlaik mazāk par 10%. Pilnīgi integrēts cilvēks kā Janine parasti nav diskusijas fokusā.

Tomēr, kamēr parasti sešos mēnešos valsts departamenti naturalizācijas procesu spēj paveikt, Janine gaida jau pusotro gadu. Iemesls ļoti vienkāršs: Viņa ir partijas “Die Linke” biedre.

Valsts par cilvēkiem, kas vēlas naturalizēties, automātiski interesējas pie drošības policijas (Verfassungsschutz). Naturalizācijas likuma §11 nosaka, ka pilsonību var atteikt cilvēkam, kurš darbojas pret FDGO (Freiheitlich demokratische Grundordnung), proti, pret demokrātiskās valsts iekārtas.

Die Linke ir 2007.g. nodibināta partija. Galvenais spēks sastāvā ir bijusi PDS, pārdēvētā bijusi Austrumvācijas komunistiskā partija, kurai pievienojas no sociāldemokrātiem vīlušies personības, ka, piemēram, Oskar Lafontaine. Šis politiķis ap desmit gadiem ir bijis federālajās zemes Saarland ministru prezidents un Schröder valdībā kļuva par finanšu ministru. Vairākus gadus šajā laika posmā viņš pat bija partijas priekšsēdētājs. Atšķirībā no citām federālajām zemēm Niedersachsen drošības policija novēro šo partiju.

Iebildumi naturalizācijai neesot, ja cilvēks ir ierindas partijas biedrs. Bet Janine darbojās partijā aktīvi federālajā zemē Schleswig-Holstein. Nesen, Niedersachsen zemes iekšlietu ministrs atzina, ka viņš personīgi esot iesaistījies Janine gadījumā. Tagad viņa priekšnieks, ministru prezidents Christian Wulf, pieprasīja atskaiti par ministra darbībām šajā jautājumā.

Janine advokāts komentēja, ja līdz pavasarim nebūs atbildes no valsts iestādes, tad iesniegs tiesā “Untätigkeitsklage”, sūdzību par bezdarbību.

Keine Kommentare: